Audi A3

2003-2013

Ауди А3 е компактнен семеен автомобил с усещане за качество и имидж рядко срещано в този клас.Това е вълнуваща комбинация, но все пак А3 има своите проблеми. Цената е по-висока от другите в класа като Голф, Форд Фокус или Опел Астра.

Струва ли си? Ами според нас да - материалите и изработката са на много високо ниво, което създава усещане за много по-скъп автомобил.

Можете да избирате между спортно изглеждащия модел с три врати или практичния Sportback с пет. Има огромен избор на двигатели, от базовия 1.6-литров, който е малко немощен, но много опростен и здрав до 2,5 литровия турбо мотор в RS3 със задвижване на четирите колела.

На пътя обаче Ауди А3 не е толкова впечатляващо. Моделите с S Line пакет имат големи джанти и по спортно окачване, което води до лош комфорт по лоши пътища. Но дори и нормалното окачване е сравнително твърдо, което за съжаление не означава по-динамично шофиране. Кормилното управление е прекалено леко и липсва обратна връзка. Това се забелязва дори в супер спортистите S3 и RS3.

Като цяло малкото Ауди е победено от Фокус в управлението, Астра вози по-добре, а Голф е по-евтин, с по-добра возия и предлага също високо качество. Независимо от това, Ауди А3 много просторна компактна кола с първокласно усещане. Тя е по-добра от преките конкуренти БМВ първа серия и Мерцедес А класа.


Типични проблеми

Ако гледате A3 с автоматик проверете дали той сменя предавките плавно. Те не са най-здравите а ремонтите са скъпи.

Автомобилите с шестстепенна ръчна скоростна кутия имат проблем между първа и втора предавка - ако се сменя трудно може да се стигне до грешка в синхронизацията, което също не е евтино, но иначе са страхотни.

Проверете дали климатикът работи, известно е, че компресорите дават дефекти и трябва да бъдат заменяни.

Малкото Ауди завърши много ниско в проучванията за надеждност, дори Голф, с който A3 има много общи части е по-напред в класирането. При покупка на автомобил втора употреба обаче е много по-важен конкретния екземпляр и как той е бил поддържан.


Кой двигател да изберем

Ако искате дизел не купувайте 2.0 ТДИ преди 2008-ма година. Има много случаи на повредени такива а цената за ремонт е висока. Бензиновите мотори FSI и TFSI са с директно впръскване и слагането на газова уредба е прекалено скъпо и неосновано.

Нашият фаворит е бензинов 1.6 или 2.0 TFSI с ръчна скоростна кутия.

Мнения на потребители

Напиши коментар

Все още няма публикувани мнения и коментари за Audi A3.


Оценки
Управление
40
Комфорт
50
Място
50
Изработка
80
Размери