Ford Focus

2011-2018

Когато оригиналният Фокус излезе през 1998-ма, той бързо се утвърди като семеният автомобил за динамични шофьори. Той беше практичен, добре оборудван и с голям багажник. Всичко това се е запазило и в тази генерация.Последвалите версии на модела добавяха по малко тегло, но все пак останаха спортни. Този модел от трето поколение произвеждан от 2011-та до 2018-та година все още се счита за един от най-добрите за управление, въпреки засилената конкуренция.

Той идва и с огромен избор на двигатели. Бензиновите започват от базовия 1.6, който трябва да се развърта доста и не е особено ефективен. Еднолитровият трицилиндров Ecoboost може да звучи като малък двигател, но не се заблуждавайте - той е напълно достатъчен и има удивително нисък разход.

Кормилното управление винаги е било приоритет на Фокус и този модел запазва високото ниво на прецизност и обратна връзка, което често липсва на конкурентите, дори и да не е толкова вълнуващо, колкото първото поколение.

Макар че комфорта не е на нивото на Голф и Астра, не е прекалено твърдо и се спрява добре с лошите пътища. Позицията за шофиране е отлична, въпреки че благодарение на дебелите си колони видимостта може да бъде проблем. Качеството на интериора е приемливо предвид разумната цена на автомобила, но много други от класа изглеждат по-модерни.

Пространството отпред е добро, но е малко ограничено на задните седалки, като големия централен тунел на пода намаля от мястото за краката. Тук както и в багажника основните съперници на Focus са по-просторни.

През 2014-та имаше фейслифт, в който дизайна и интериора бяха значително подобрени.


Типични проблеми

Ако търсите автоматик, уверете се, че сменя предавките плавно, без тласъци при спиране и тръгване.

Известно е, че автомобилите, произведени между 2012-та и началото на 2013-та с еднолитровия Ecoboost имаха изтичане на охлаждащата течност, което в крайна сметка може да доведе до повреда на двигателя. Ford смени маркучите на засегнатите автомобили в гаранцията. Официалният представител трябва да може да провери дали това е направено. Добра практика е този, както и другите турбо двигатели по принцип да работят на празен ход поне 15-20 секунди на място преди да изгасите за да може турбокомпресора да се охлади.

Автомобилите с ръчна скоростна кутия също са склонни към проблеми със съединителя, така че проверете дали предавките се сменят чисто и няма приплъзване от съединителя.

Този модел както и Форд като цяло се намира малко над средата в класациите за надежност.


Кой двигател да изберем

Според нас бензиновите Ecoboost двигатели са всичко от което се нуждаете за ежедневието - достатъчна тяга и нисък разход.

Мнения на потребители

Напиши коментар

Все още няма публикувани мнения и коментари за Ford Focus.


Оценки
Управление
80
Комфорт
60
Място
70
Изработка
60