Jaguar X-Type

2001-2010

Jaguar X-TYPE беше първият автомобил на компанията със система за задвижване на четирите колела, а впоследствие и първата им с предно предаване. Той беше и първият, който предизвиква хегемонията създадена от BMW Серия 3 и компания. Колата е създадена на основата на Ford Mondeo – нещо, което хич не се хареса на феновете на марката, докато останалите от нас видяха X-TYPE такъв какъвто беше – прагматизъм и добри инженерни решения, скрити под красива външност.Много клиенти ще купят този автомобил само заради начина по който изглежда. Линиите напомнят на S-TYPE, въпреки че дизайнерското студио на Jaguar успя да направи малък трик. При свиване на размера е нормално да се направи кола, която да изглежда по-клекнала и раздута, но не и при X-TYPЕ. Той изглежда дори по-елегантно и пропорционално от S-TYPE, а предницата му прилича повече на XJ8.

В действителност този Ягуар се движи на модифицирано шаси на Mondeo и около 20% от частите му са същите, което означава, че тежи, вози и се управлява почти като него, а всеки, който го е карал ще знае колко добре се държи на пътя и колко добра база е.

Ранните автомобили имаха проблемите с качеството, докато старомодният външен вид беше подложен на тежки критики, както и фактът, че първоначално нямаше дизелов двигател.

Всичко това засенчва факта, че X-Type всъщност е приличен автомобил. Освен че е добър за шофиране, има място за четирима възрастни, голям багажник и след 2003 г., пестеливи дизелови двигатели.


Типични проблеми

Тайната е да избягвате ранните автомобили, които страдат от сериозни проблеми с качеството и повреди на главините на колелата. По-късните автомобили са много по-добре изработени и с тази кола можете да осигурите години безпроблемни пътувания ако редовно я обслужвате.

Ако обмисляте ръчна кутия и съединителят е тежък, то това значи, че скоро ще трябва да бъде заменен. Интериорът е склонен да се износва, а предните седалки имат не рядко счупени водачи.

Болтът, който държи резервната гума има склонност да заяжда, проверете го за да не останете на пътя при спукана гума.

Ключалките на вратите имат навик да се развалят, а също така дистанционното на централно заключване може да загуби връзка с автомобила и трябва да се препрограмира.

Ако хромираната облицовка на задните прозорци е разхлабена, това означава, че и облицовката, и стъклото може би ще трябва да бъдат сменени. Ранните автомобили имат проблеми с климатика.

Автоматика трябва да сменя и ускорява плавно, без тласъци или шумове.


Кой двигател да изберем

В сравнение с моделите на BMW трета серия или Audi A4, избора на мотори в X-Type е доста ограничен. Можете да изберете между 2,5 или 3,0-литров V6 бензин или 2,1-литров V6 дизел, който е създаден като модел за „данъчни облекчения“ на фирмени автомобили. Дизеловите двигатели представени през 2003 г., бяха Ford TDCi агрегати с 2 или 2.2 литра обем.

Ранните автомобили са само с V6 двигател и задвижване на четирите колела. Задвижването на предните колела беше представено само при 2,1-литровата дизелова версия.

Всички модели се предлагат с АБС, лети джанти, предни фарове за мъгла и контрол на сцеплението.

За онези, които смятат, че таблото от полирано дърво е твърде старомодно, по-късните модели се предлагат с опция карбон или алуминий.

Всички бензинови мотори стават на газ, но най-добрият за закупуване според нас е 2,2-литров дизел след фейслифта през 2008 г.

Мнения на потребители

Напиши коментар

Все още няма публикувани мнения и коментари за Jaguar X-Type.


Оценки
Управление
60
Комфорт
80
Място
70
Изработка
70