Mazda 3

2009-2013

Ако търсите добър, надежден, спортен и не масов хечбек, има голяма вероятност да попаднете на Mazda 3.Колата имаше доста продажби като беше нова. Купувачите харесаха спортния външен вид, който не беше като стандартните и леко скучни Ford Focus или Volkswagen Golf. Като употробяван автомобил също си заслужава – дизайна е все още свеж, цената не е висока а получавате доста солидна кола.

Пътуването с ниска скорост в Мазда 3 е леко некомфортно в сравнение с конкуренцията и някои могат да го намерят за твърде спортно. С увеличаването на скоростта нещата се подобряват леко, но не кой знае колко. Ние намираме това за плюс, защото в комбинация със страхотното шаси доброто сцепление колата е много забавна за шофиране. Воланът има много обратна връзка, но малко лек при висока скорост, коеото кара хечбека да е малко нервнен.

Вътре в автомобила е много изискано и всичко, което докоснете, се чувства солидно. Таблото обаче не е чак толкова привлекателно, тъй като преобладава твърдата пластмаса а волана е претрупан с превключватели.

Мазда 3 е достатъчно просторна, за да се настанят и пътуват комфортно четири възрастни. Достъпът както и мястото за раменете на задната седалка е лош. Багажникът е голям и добре оформен, а разделените задни седалки 60/40 се сгъват и правят почти равен пода.


Типични проблеми

За щастие те са рядкост. Дизелът има филтри за твърди частици, така че светещи грешки по таблото могат да са от него и това да доведе до скъпи ремонти. В 1.6-литровите версии филтърът за твърди частици се почиства с добавка и когато тя свърши, се нуждае от допълване, така че се уверете, че това е направено навреме – обикновено около от 100 000 км.

1,6-литровите дизелови модели страдат от повреди в инжектора. Симптомите включват загуба на мощност и предупредителни светлини на арматурното табло, а подмяната може да бъде скъпа.

Като цяло колата е надежна, въпреки че някои съперници имат по-добра репутация. Мазда 3 е в горната част на таблиците в класациите по надеждност, макар и да е по-ниско от Хонда Сивик например, които поставиха доста високите стандарти.


Кой двигател да изберем

Има три бензинови и два дизелови двигателя между, които да избирате в гамата на Mazda 3. 1.6 литровия бензин не е бърз, но е адекватен и икономичен. По-големият двулитров агрегат е доста по-бърз и харчи съвсем малко повече, което го прави нашия избор, въпреки че е рядък и се предлага само в най-добрите версии на оборудване.

2.2 литровия дизел е доста груб, но 1.6 литровият притежава цялата изисканост и икономичност, от която се нуждаете.

Моделът MPS е истинска фурия, но е много рядък и скъп.

Ръчната кутия на маздата е една от най-добрите на пазара и я препоръчваме с две ръце. Тя е стегната и прецизна, със сравнително къс ход.

Всички модели са добре оборудвани и имат всичко, от което се нуждаете. Добре да избягвате първите години на производство.

Мнения на потребители

Напиши коментар

Все още няма публикувани мнения и коментари за Mazda 3.


Оценки
Управление
80
Комфорт
70
Място
80
Изработка
70