Mini Clubman

2007-2017

Проблемът с нормалния мини хечбек е, че не е добре за тези, които се нуждаят от кола, с която може да превозват и пътници и багаж по едно и също време. Това беше проблем и когато беше нов, тъй като по онова време нямаше по-практично Mini. Това се промени с излизането на Clubman, въпросът е, прави ли го това по-добра покупка от хечбека?По отношение на практичността, отговорът е „да“, тъй като всъщност има багажник, а не мъничко пространство зад задните седалки, в което може да се побере една раница.

Освен това получавате и няколко допълнителни врати. Е, не са на местата, които сте очаквали. Първо има две врати в стил „ван” отзад и една задна врата зад тази на пасажера. Точно така, едната страна има една врата, а другата две.

Това добро нещо ли е? Ами не съвсем, защото врата е малка, отваря се обратно на другите и за да бъде отворена първо трябва да отворите предната. Двойните врати на багажника също ще ви изнервят ако колата зад вас на паркинга е твърде близо. Плюс това трябва да ги затворите в определен ред или те няма да стане.

Все пак има някои добри неща за Clubman. Първо, той се движи също толкова добре, колкото и Mini хечбек благодарение на директното управление, много сцепление и развъртащите с лекота мотори. Шасито е изключително стабилно и може да се справи дори със силата на най-мощната версия на John Cooper Works (JCW).

Вторият добър момент е гамата на двигателите, тъй като дори 1,6-литровите базови дизелови и бензинови версии предлагат безупречно представяне и много добра икономия на гориво. Ако харесвате нещо по-бързо погледнете Cooper S и JCW. И двете версии използват един и същ 1.6-литров двигател с турбо, но JCW има няколко подобрения.

Не всички се предлагат със сензори за паркиране и в много случаи това беше скъп вариант, така че внимавайте за вдлъбнатини и драскотини по броните и каросерията. Освен това внимавайте за некачествените ремонти купето, защото това може да доведе до бъдещи проблеми с ръждата.

Clubman е проектиран да бъде по-практична версия на Mini хечбек за семейства, така че внимавайте за износване от детски седалки, изтъркани пластмаси и петна в интериора. Уверете се, че всички превключватели и климатика работят, когато отидете и на тестовото си шофиране.


Типични проблеми

Ранните 1,6-литрови дизелови двигатели (използвани също в автомобилите на Peugeot и Citroën) могат да унищожат турбокомпресора си поради разход на масло получено от прекомерно натрупване на въглерод. Поправката изисква нова маслена помпа и разбира се турбокомпресор. Автомобилите от 2008 г. нататък използват модифицирани части, и нямат този проблем.

При моделите Cooper S с турбинирания 1,6-литров бензинов двигател слушайте за силно тракане при студен старт. Това се дължи на отслабен обтегач на веригата. Може да се смени само обтегача или подмяна на всички водачи и веригата.

Някои собственици съобщават, че съединителят може да се износи доста бързо, така че направете някои проверки преди да го купите. Уверете се, че не се изплъзва, когато го отпуснете на висока предавка. За радост цените вече са съвсем приемливи, така че не е болка за умиране.

Известно е също, че системата старт-стоп има проблеми и може да ви остави на някое кръстовище. Също така се съобщава, че системата спира да работи напълно, оставяйки съобщение за грешка на таблото, което може да бъде коригирано само от оторизиран сервиз.

Интериорът и арматурното табло понякога дрънкат и скърцат. Някои собственици даже са настоявали да им бъдат монтирани нови табла, но и това не винаги решава проблема. Говорителите също могат да потропват, а в някои случаи може и да прекъснат така че ще е необходимо да се заменят.

Предното стъкло на Clubman е много податливо на стружки и пукнатини поради изправеното си положение. Проверете внимателно за големи драскотини, защото те могат да се превърнат в пукнатина.

Чухме за многобройни съобщения за проблеми с климатичната система. Уверете се, че сте го тествали, като първо го настроите на максимална топлина, след което го превключите на студено и отбележете колко бързо пада температурата. Ако системата работи праьавилно, тя трябва да премине от горещо в студено само за няколко секунди.


Кой двигател да изберем

Освен ако не се искате по-евтини данъци, ще е по-добре да не купувате най малкия мотор. Турбинираният Cooper S е едно истинско бижу, харчи повече, но ако имате спортни амбиции това е добър избор. Автомобилите JCW са много редки.

Ако наистина имате нужда от икономията на дизелов двигател, потърсете по-мощен 1.6-литров Cooper D от 2008 г. нататък, защото тогава оправят проблемите с турбото на по-ранните екземпляри. 2.0-литровият е доста по мощен, но повишения разход не си заслужава, освен ако наистина не искате най-мощната версия.

Мнения на потребители

Напиши коментар

Все още няма публикувани мнения и коментари за Mini Clubman.


Оценки
Управление
90
Комфорт
60
Място
60
Изработка
80