Volvo S40/V50

2004-2012

S40 (или комбито V50) е точно това, което очаквате от едно Волво – сигурно и надеждно, но този път и доставящо удоволствие при шофиране.Като всяко Volvo и това разполага с отлични системи за безопасност, включително за защита от камшичен и странични удари също като по-големите модели на марката. То се усеща като много солиден автомобил. В сравнение с предишните модели, този е забележително красив и доста неочаквано, сравнително малък отвътре.

Пространството в багажника е по-малко, отколкото ще намерите при някой от неговите съперници, особено защото арките на колелата влизат доста навътре и го направят по-тесен. Все пак това е комби и има приличен багажник макар и не колкото на Пасат например.

Пространството за пътници отзад е малко ограничено, така че докато децата ще са добре, по-високите възрастни вероятно ще пожелаят повече място за главата и краката. Няма такива оплаквания за тези отпред – с многото варианти за регулиране и отличните седалки, всички ще се настанят удобно.

Има доста неща, които са от Ford Focus (както и Мазда 3), с който споделят едно и също шаси и много елементи. Даже според някои това е просто Форд с по-висока цена, но не е така.

На пътя автомобилът е насочен към комфорт и стабилност, за разлика от настроения за по-спортно шофиране и удоволствие Форд Фокус. Ниските нива на шум го правят добра кола за дълги пътувания.

Гама от двигатели включва 1,6, 2,0 и 2,4-литрови дизели, както и бензинови двигатели, вариращи от 1,6 до 2,5 литра, последният от които се продава в топ версията T5 с възможност за задвижване на четирите колела и турбо.

Лифтингът в средата на 2007 г. доведе до по-агресивен стил (особено в R-Design версията), подобрена инфотеймънт система и опция за ръчна скоростна кутия за дизеловия двигател D5.

По-нататъшните промени през 2010-та се свеждат до това, че 2,0-литровият четирицилиндров дизелов двигател е заменен от петцилиндровия агрегат на Volvo със същия обем, известен като D3 или D4 в зависимост от мощността. В същото време нов 1.6-литров дизел стана D2, а 2,4-литровите T5 и D5 двигатели бяха спрени.


Типични проблеми

Ако не навъртате много километри, потърсете бензинов модел, а не дизел поради риск от блокиран филтър за твърди частици (DPF). Не всички модели са имали DPF, така че проверете и за това задължително.

Погледнете VIN номера, който се намира или в долния ъгъл на предното стъкло от страната на пътника, или върху табела под капака. Ако осмият символ е ‘3’, тогава това е ранен модел с норма Euro 3, който няма да има DPF. Ако има ‘4’, тогава може и да има. Като общо правило автомобилните компании не е трябвало да имат за да покрият стандарта Euro 4 и не е ясно дали автомобилът е оборудван с такъв. Ако числото е ‘5’, то определено ще го има.

Обърнете внимание също, че дизелите 1.6 и някои 2.0 литра изискват нова течност за да може DPF да работи коректно. Обикновено тя се допълва като част от сервизния режим на автомобила.

При другите дизели, като 2.0-литровия 2.0D с шестстепенен автоматик или петцилиндровите D3, D4 и при някои късни версии на D5, DPF-а на теория трябва да издържи живота на автомобила, но при условие, че редовно правите дълги пътувания, за да позволите на саждите да изгорят.

Ако гледате S40 или V50 с 5-цилиндров двигател T5, D4 или D5, уверете се, че ангренажа и обтегачите са сменяни редовно, защото това може да доведе до четирицифрена сметка за ремонт на счупен двигател.

Автоматичната скоростна кутия също изискват смяна на масло и филтри. Отводните канали на люка могат да се запушат с мръсотия и листа, което може да доведе до теч в купето.


Кой двигател да изберем

Въпреки че от бензиновите модели бяха продавани много по-малко от дизелите като нови, всъщност това е първото, което бихме препоръчали като втора употреба, за да намалим вероятността от скъпи ремонти. Който от тях да изберете ще имате много непретенциозен агрегат при правилна поддръжка.

Мнения на потребители

Напиши коментар

Все още няма публикувани мнения и коментари за Volvo S40/V50.


Оценки
Управление
60
Комфорт
80
Място
60
Изработка
90